Maailman paras sekametelisoppa

 Nyt koko tässä tekstissä ylistämäni konsertti löytyy youtubista kokonaisuudessaan.
Teho Majamäki Travelogue, feat. Paleface, Johanna Kurkela, Ismo Alanko, Stina Koistinen ja monta muuta. Olkaa hyvä
Teho Majamäki

Teho Majamäki

Vaikka olenkin etuoikeutettu, että jotensakin jo tunnen Teho Majamäen ja tiedän tuon omaleimaisen tavan lähestyä musiikkia, ääniä, säveliä, rytmiä, kaikkea mikä kuuluu tai kuullostaa joltain. Siitä huolimatta on Teho Majamäen ensimmäisen ihka oman albumin julkkarikeikka minulle valtava soppakattilallinen yllätyksiä. Sekametelisoppa.
Teho Majamäki

Teho Majamäki

Uskomatonta!! Olin jotenkin ajatellut, että en ehkä jaksa haastavan, monisyklisen työpäivän jälkeen kovin pitkään vastaanottaa maailmaa kiertävää psykedeliaa, vaan tarvitsen hieman lepoa, sekä jaloille, mielelle että korville.
Kävi kuitenkin niin, että tulin kokeneeksi yhden parhaista keikoista IKINÄ!! Tunti oli muuttunut lähes kahdeksitunniksi. En huomannut. Ajankulua ei huomannut.
Olisi suotavaa, että Sibelius-Akatemian kansanmusiikkiosaston opiskelijan oppimäärään kuuluisi tutustua asioihin, mitä Teho tarjoaa, kaikkeen, mistä saa irtoamaan mielenkiintoista äänimaisemaa. Ehkä niin tehdäänkin, enpä tiedä. Joka tapauksessa se voisi laajentaa näkökulmaa. Tavastian lavalla oli yli viisikymmentä eri instrumenttiä tai miksi osaa niistä haluaakaan nimittää. Teho Majamäelle, multi-instrumentalistille, ne kaikki ovat varmasti sitä. Nyt myös sana multi-instrumentalisti, jota paljon käytetään, sai uuden merkityksen. Ei se olekaan sitä, että osaa soittaa useita soittimia, se on sitä, että mikä tahansa vastaan tuleva esine voi olla soitin!!
Soitin, joka nostetaan Tavastian tai Tampere-talon lavalle ja sillä tehdään historiallista taidetta.
Teho Majamäkeä osuvammin kuvaavampi termi onkin Marja Tarnasen minulle taannoin tarjoilema “monisoitintaiteilija”. Sitä voisi tosin vielä jalostaa “monestaesineestäsoitintaiteilija”.

Teho Majamäki ja Johanna Kurkela

Teho Majamäki ja Johanna Kurkela

Lavalla soitetun rakovalkean tunnistin rakovalkeaksi ja peltitarjottimen mielsin peltitarjottimeksi. Vaan yksi Tehon pääinstrumenteista näyttää satoja vuosia vanhalta äänirasialta, eikä kukaan tiedä, mitä rasia sisältää. Eikä tarvitse tietääkään. Aika paljon taikaa, luulisin.
Teho Majamäki, Stina Koistinen, Ismo Alanko

Teho Majamäki, Stina Koistinen, Ismo Alanko

Karri Paleface Miettinen

Karri Paleface Miettinen

Ismo Alanko, Teho Majamäki

Ismo Alanko, Teho Majamäki

Lavalle nousi illan aikana Travelogue-kokoonpanon lisäksi mitä hienoimpia levyllä vierailevia taiteilijoita. Stina Koistinen, Paleface, Ismo Alanko, Johanna Kurkela…
Tuntematta Koistisen taustaa sen enempää, teki tuon tytön musiikin väreihin sukeltaminen minuun todella ison vaikutuksen. Suuri persoona, vavahduttava, emotionaalinen äänitaitelija. Uusi iso vaikutus syntyi  Linda Fredrikssonin astuessa lavalle foninsa kanssa. Saksofonin maalailun muuttuessa kesken meditatiivisen kappaleen svengaavaksi, tanssiin tempaavaksi rytmimusiikiksi, oli koko Tavastian lattia myyty, myyty orjaksi tälle korvia hellivälle psykedeelisyydelle.
Johanna Kurkela

Johanna Kurkela

Illan laskeutuessa kohti loppuaan, astui lavaa kaunistamaan käsittämätön Johanna Kurkela. Nainen, jossa ääni kehittyy ja muuttuu ulkoisen olemuksen mukana. Nähdessäni Kurkelan ensi kertaa yli 10 vuotta sitten Siuntion seuraintalolla pienessä olohuonekonsertissa, tuli silloin pieni kaunis, niittyleinikiltä näyttävä ääni ilmoille kukkakedon näköisestä suloisesta tytöstä. Tänään, kun lavalle astuu maailmanvalloittaja kaunotar, on ääni myös maailmanvalloittajan. Helmi päätös muuten melko maskuliiniselle illalle.

Olen aina vihannut sekametelisoppaa, sitä klimpillistä, minkä Tamara söi kesäsiirtolassa puolestani. Nyt on syntynyt uusi sekameteli, jota minä uskallan rakastaa. Kiitos Teho Majamäki, Linda Fredriksson, Stina Koistinen, Paleface, Ismo Alanko, Mervi Myllyoja, Johanna Kurkela ja koko Travelogue-bändi. Huikeaa. Toivottavasti matkanne on pitkä, tuulinen ja yhtä täynnä elämää kuin tämä ilta.
Mitä tässä suuren tunteen myllerryksessä tapahtui, huomasin sen vasta kotona, itse levy jäi lopulta ostamatta. Ehtiihän sen.

Teho Majamäkeä nähdään varmasti, ainakin jollain hänen kokoonpanoistaan, vielä ensi lauantaina starttaavalla Iholla-klubillakin, katsotaan nyt, millä combolla.
Tehohan paukuttelee comboaan Traveloguen lisäksi ainakin Niillas Holmberg Kvarteahtta -bändissä, Ashimba Triossa sekä Rinne&Majamäki duossa. Keikalle voi tilata Saurasta. Kiinnostavaa on seurata, mitä kaikkea tästä sauraa, öö…eiku seuraa.
Johanna Sauramäki
 Kuvat: Maarit Kytöharju

Comments are closed.