Niillas Holmberg Duo

Niillas_Roope_650x400px

Arktista folkmusiikkia (Arktalaš folk-musihkka.), pohjoissaamenkielellä. Sitä syntyy, kun singer&songwriter -tyyliä joikuun yhdistänyt muusikko-runoilija lyö kättä klassisen musiikin säveltäjän ja multi-instrumentalistin kanssa. Niillas Holmbergin ja Roope Mäenpään musiikissa soivat Saamen luonnon kauneus ja karuus, saamelainen elämänfilosofia ja uskomukset, sekä päällimmäisenä ihmetys länsimaalaisen ihmisen loppumattomasta omistamisen tarpeesta.
Niillas Holmberg (1990) on monipuolinen saamelainen runoilija, muusikko ja näyttelijä Utsjoelta, Suomesta. Saamelaisuus ja luonto ovat hänen ilmaisunsa ydin. Holmbergin runoja on käännetty suomeksi, englanniksi, norjaksi, espanjaksi ja saksaksi. Vuonna 2010 hänet valittiin vuoden nuoreksi taiteilijaksi Riddu Riđđu festivaalilla, ja vuonna 2011 hän sai Kalevalaseuran nuoren taiteilijan palkinnon työstään saamelaiskulttuurin edistäjänä.
Roope Mäenpää on tamperelainen klassisen musiikin säveltäjä ja multi-instrumentalisti. Muusikonalut tutustuivat aikoinaan Tampereen ilmaisutaidon lukiossa. Tästä alkoi kaksikon välinen yhteistyö, ja nämä nuoret muusikot jatkavat arktisen folkin luomisen tiellä.
Duon ensimmäinen levy Manin guottán girjji fárus (suom. Miksi kannan kirjaa mukanani) julkaistiin vuonna 2011 ja toinen levy Assimilašuvdna blues (suom. Assimilaatio blues) keväällä 2014.

Kuuntele: Muhto Don
Video: Giđđajoga baldu
Nettisivut: Facebook
Youtube-kanava

RUNOILIJA NIILLAS HOLMBERG
http://yle.fi/uutiset/harvinaista_runoutta_niillas_holmbergilta/8633149
http://yle.fi/uutiset/lapin_taidepalkinto_niillas_holmbergille/8521105

Niillas Holmberg