Saamelaisten kansallispäivä ja Soljun uusi EP

Tänään 6.2. juhlitaan saamelaisten kansallispäivää. Tietoisuutta rikkaasta vähemmistökulttuuristamme levittää muun muassa City-Sámit ry, jonka järjestämissä juhlapäivän tilaisuuksissa tärkeässä roolissa on tietysti musiikki. Norjansaamelainen Arvvas, inarilainen Irdon sekä Asko Keräsen, Niillas Holmbergin, Antero Prihan ja Stefan Kvarnströmin muodostama Ylva ovat moderneja yhtyeitä, joten joiun ja saamelaisten traditioiden lisäksi luvassa on vaikutteita bluesista, folkista, sinfonioista ja hevimetallista.

Solju Heargevuoddji Marja Helander Saamelaisten kansallispäivä
Kuva: Marja Helander

Saamelaisia perinteitä ja elektronisia ja sinfonisia äänimaisemia yhdistää myös Solju, joka julkaisee tänään ensimmäisen EP:nsä Heargevuoddji. Saura Ohjelmapalvelulla on suuri ilo ja kunnia ryhtyä yhteistyöhön tämän ennakkoluulottoman ja innovatiivisen yhtyeen kanssa. 

Soljun sydän ovat pitkän uran Angelin tytöissä, sooloesiintyjänä ja Lapin läänintaiteilijana tehnyt äiti Ulla Pirttijärvi ja tytär, nuori kyky Hildá Länsman, jolle myönnettiin Etnogaalassa 2017 Risteys-palkinto merkittävästä kulttuurienvälisestä taidetyöstä. Ulla ja Hildá tuovat ylpeänä esiin saamelaiset juurensa, pohjoisen kulttuurin ja joikumusiikin rikkaat sävyt ja maailmat. EP sisältää kappaleet Ođđa Áigodat (Uusia aikoja) ja Heargevuoddji (Poroajaja). Julkaisun takana on suomalainen levymerkki Bafe’s Factory, joka jatkaa arvokasta työtä pohjoisen musiikkimme ja ainutlaatuisten taiteilijoidemme puolesta.

Solju Heargevuoddji EP Saamelaisten kansallispäivä

Debyyttialbumi Ođđa Áigodat julkaistaan myöhemmin keväällä 2018, tuottajina ansiokas kolmikko Riku Mattila, Samuli Laiho ja Teho Majamäki. Lavakokoonpanossa Ullan, Hildán ja Teho Majamäen kovaan seuraan liittyy parhaiten HIMin riveistä tunnettu kosketinsoittaja Janne “Burton” Puurtinen. Solju on jo herättänyt kiinnostusta maailmanmusiikkifestivaaleilla Euroopassa ja Aasiassa ja radiosoittoon uudet biisit ovat päässeet muun muassa newyorkilaisella New Sounds -kanavalla.

Solju Janne Burton Puurtinen Teho Majamäki Saamelaisten kansallispäivä kuva Aija LehtonenKuva: Aija Lehtonen

Saura Ohjelmapalvelulle uusi yhteistyökuvio saamelaisyhtyeen kanssa tuntuu kotiinpaluulta: koko ohjelmatoimiston toiminta lähti liikkeelle Sauran perustajan ja toimitusjohtajan Johanna Sauramäen hullaantumisesta nuoren saamelaisen lauluntekijän Niillas Holmbergin musiikkiin. Rakkaudesta saamelaiseen perinteeseen muistuttavat  Saura-logossakin kullankeltaisina ristikkäin lepäävät kotapuut.

Ođđa Áigodat sai erinomaiset kritiikit ja kirkkaan voiton viikon uutuuksia esittelevässä Ylen Levylautakunnassa. Uusimpia kuulumisia Ulla Pirttijärvi ja Hildá Länsman kertoivat tänä aamuna Ylen aamu-tv:ssa.

Kuuntele Spotifyssa: Ođđa Áigodat  ja Heargevuoddji

Sauralaiset nostavat tänään maljan Soljulle, saamelaiselle kulttuurille ja kaikille saamelaisille!

 

 

Comments are closed.