Suden Aika on taas kvartetti

Suden Aika yhtye on pitänyt pienen tovin keikkataukoa ja pohtinut, mikä on seuraava suunta, mihin lähteä, osin yhtyeen henkilövaihdosten takia. Nyt asia on ratkennut yhtyeelle, meille kuulijoille sekä koko maailmalle parhain päin. Yhtye on kasvanut takaisin kvartetiksi, millainen esiintyvä Suden Aika on oikeastaan aina ollutkin. Uusi kaivattu laulajatarvahvistus on etnomuusikko, sooloartisti, Värttinisti ja vaikka mitä muuta, Karoliina Kantelinen.

Monessa mukana oleva muusikko oli juuri palannut Värttinän kiertueelta Euroopasta, kun onnistuin saamaan hänet puhelimen päähän. Kyselin mm. miten hän aikoo aikataulullisesti sovittaa Suden Ajan kaikkien muiden töidensä lomaan.

“Monet kokoonpanot ovat projektiluonteisia tai asiat tapahtuvat ryppäissä, jolloin aikatauluja on mahdollista sumplia. Asiat menee lomittain, hetkikohtaisesti. Aikatauluttamista varten on olemassa perinteinen paperikalenteri ja monenvärisiä kyniä”, nauraa muusikko Karoliina Kantelinen.
“Tällä alalla ja etenkin tässä skenessä leipä kootaan niin monesta palasesta, mikä on oikeastaan mielekästä. Se tekee elämästä moniväristä ja näin on mahdollisuus monenlaisen musiikin ja monenlaiseen muuhunkin tekemiseen. On luomista, antamista, saamista, opettamista, ym., sekä lavalla että lavan takana.” sanoo Karoliina.

Voi kuinka pieninä palasina onkaan mun leipäni maailmalla, laulaa Tapio Rautavaara Hummani hei -kappaleessaan ja tähän lauseeseen on varmasti monen maailmanmuusikon helppo yhtyä.
KaroliinaKantelinen
“Juuri tällaista muutosta olemme jo jonkin aikaa kaivanneetkin. Nyt tuntuu kuin asiat olisivat solahtaneet mitä parhaimpaan uomaansa”, sanovat Suden Ajan laulajat Veera Voima ja Katariina Airas kuin yhdestä suusta. Tiivis harjoittelu alkaa maaliskuussa ja jo huhtikuussa on yhtyeen tarkoitus nousta Iholla-klubin lavalle Helsingissä. Syksyllä on tiedossa kiertue ainakin Sveitsi-Saksa alueelle. Ensi vuonna Suden Aika viettää 15-vuotisjuhlaansa ja sen kunniaksi kuullaan varmasti Suden Aikaa myös Suomen festareilla sekä muualla Euroopassa.

Suden aika on lauluyhtye ja perinteen kantaja, jonka musiikissa yhdistyy uusi ja vanha, ajattomat, perinteiset runolaulutekstit ja uusi musiikki. Pohjoismaiseen ja suomensukuiseen kansanmusiikkiperinteeseen pohjautuvan musiikin yhtye säveltää ja sovittaa itse.
Teksteinä käytetään vanhoja kalevalamittaisia kansanrunoja. Kalevalainen runokieli on rikasta, monisävyistä ja kaunista; jokainen kuulija voi ymmärtää sen omalla tavallaan – absoluuttista oikeaa tulkintaa ei ole.
Suden ajan musiikki perustuu ensisijaisesti lauluun, mutta käytössä on paljon myös erilaisia instrumentteja: kanteleita, moraharppua, kansanomaisia huiluja, shamaani- ja udu-rumpua sekä sormipianoja.
Suden Aika yhtyeen kokoonpano on
Karoliina Kantelinen, Katariina Airas, Liisa Matveinen ja Veera Voima.
Onnea ja menestystä uudelle kvartetille.

Kuva: Juuso Westerlund
Teksti: Johanna Sauramäki

Comments are closed.